maanantai 13. lokakuuta 2014

Varsan vieroitus

Mihin aika menee? Juurihan kiskoin limaista ja pitkäkinttuista varsaa pihalle emästään ja nyt oripojalla on ikää reilu 5kk. Vieroitus alkaa olla ajankohtainen. Tamma vaikuttaa olevan vain mielissään, kun varsa ei ole koko ajan kimpussa. Itsellä taas helpottaa tamman liikutus ja muu käsittely, kun riekkuva varsa ei ole koko ajan kiusana. Onhan varsa nytkin jäänyt ratsastuksen ajaksi yksin karsinaan, mutta siinäkin pitänyt olla apukäsi, että saa ovet kiinni. Meillä niin kapoiset käytävät ettei tuota leveää tammaa siinä pyöritellä eestaas.

Eilen velipoika tuli tekemään väliseinän karsinoiden väliin. Varsa siis jää toiselle puolelle ja tamma toiselle. Näköyhteys ja kosketusyhteyskin on, koska avomallin karsinat. Tosin varsan tapauksessa tätä avomallia joudutaan hetkellisesti ainakin rajoittamaan ettei kiipeä karsinasta pois...

Vieroittaminen aiheuttaa aina stressiä varsalle ja emälle. Tapoja on yhtä monia kuin varsojakin. Jotkut vieroittavat kertarysäyksellä, osa pikku hiljaa ja tietysti kaikkea siltä väliltä. Hidas vieroitus aiheuttaa vähän stressiä, mutta pitkälle ajalle ja kertarykäys voi aiheuttaa isonkin stressin, mutta on sitten nopeammin ohi.

Olen itse nähnyt sekä että. Tuntuihan se kurjalta, kun tammalta vietiin yhtäkkiä varsa pois toiselle tallille ja tamma juoksentelee pitkin tarhaa etsien varsaa. Nopeasti se kuitenkin oli ohi ja tamma unohti varsansa. Varsoilla sopeutumiseen on auttanut tuttu varsakaveri.

Itsellä ponit ovat omassa pihassa eikä varsa ole muualle lähdössä. Hidas vieroitus siis ratkaisu asiaan. Saavat nyt viikon päivät olla vielä päivät samassa tarhassa ja sitten aletaan miettiä tarhajakoja uusiksi.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti