sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Oxerin koulukisat

Lauantaina suuntasin Saarijärvelle 2-tason koulukisoihin mukanani S akke ja Panda. Startti oli vasta iltapäivällä eli aikaiselta aamuherätykseltä vältyttiin. Mutta, eihän taaskaan reissu ollut mutkaton. Sen kummemmin asiaa miettimättä seurasin navigaattorin ohjeita. Se johdatti minut jollekin pikkutielle, joka oli niin huonossa kunnossa, että luulin kaikkien hampaiden tippuvan. Siellä sitten köröteltiin miltei 30km hissukseen. Noin leveällä autolla ei paljo edes kaahailla, kun vastaantulijoiden kohdalla on pakko hidastaa tai pysähtyä että mahdutaan ohi. Noh, sitten vielä tupakansytyttimessä oleva puhelimen laturi kärähtää. Se siis pössäyttää mielettömät savut. Meinasi itku päästä, kun akkukin niin vähissä. Ajattelin, että sinne pian eksytään. Selvisimme kuitenkin perille ja vielä ihan ajoissa.

Ensin oli vuorossa Panda ja luokkana HeB:3. Helppo ohjelma, jossa ei ole edes mitään lisäyksiä. Se on sellainen perus puksutusohjelma. Yllättävän paljon sitä käytetään myös nuorten hevosten luokissa. Oltiin perjantaina treenattu murheenkryyniämme, keskikäyntiä. Pandahan siis hyytyy täysin, kun siirrytään käyntiin, Työstettiin sitä, että käynti pysyy reippaan vaikka saisi löysät ohjatkin. Kevyesti, piiskaa naputtamalla pohkeen taakse ja heti lopetus, kun liikkuu eteen. Ei piiskaamista, vain pientä koputusta. Aina, kun alkoi hyytyä, niin muistutin pienellä koputuksella. Tavoitteena olisi, että poni oppii pian, että töissä ollessa kävellään reippaasti. Tammalla kun on ihan hyvä ja matkaavoittava käynti luonnostaan ja se tarjoileekin sitä kyllä maastossa.

Kisoissa verryttely sujui kivasti. Tamma oli tosi hyvän tuntuinen ja totesinkin pian, että aika lyhyt verkka riittänee. Toimi nimittäin todella hyvin. Sade alkoi sopivasti ennen meidän vuoroa ja muutama sateenvarjo aiheutti paniikkireaktioita ponissa. Pääsimme kuitenkin kouluradan viereen verryttelemään. Siinä kaikki oli hyvin, tamma oli rento ja kävin radan vielä mielessäni läpi. Radan sisäpuolelle päästyämme tulikin iso ongelma. Toisella pitkällä sivulla oli estekalustoa, joka sai tamman säikkymään. Oli viittä vaille ettei se painanut radalta pois. Luvassa oli siis erittäin mielenkiintoinen koulurata, kun en saanut tammaa taas kunnolla kuulolle. Lähtömerkki tuli nimittäin aika pian eikä ennätetty pyöriä estekaluston lähellä riittävästi. Alkurata olikin siis aika fiasko, kun tamma kyttäsi kalustoa, mutta rentoutui loppua kohti kivasti. Ja hei, keskikäynnistä anoi toinen tuomari 7,5!

Muutenkin tamma liikkui kivasti eteen eikä ollut tietoakaan ratakuolemasta, jota olen tässä koko ajan vähän pelännyt. Ihan putkeen ei rata mennyt, mutta saatiin 58,864%. Ihan tyytyväinen olen kuitenkin tammaan. Sen kanssa vaan on niin hieno reissata ja kisata. Fiilikset oli taas mahtavat. Ja sai tamma yleisöstäkin kehuja, kun on vähän erikoisemman näköinen.

Saken kanssa verryttelin ehkä liiankin kauan ja paras vire meni ohi. Lanauksesta huolimatta rata myös pehmeni aikalailla ja toisesta, siitä heikommasta vasemmasta, vastalaukasta tuli rikko. Samat rikot tulee kotona kentän pehmeissä kohdissa. Sakke oli kuitenkin aika kivasti ratsastettavissa. Sillä vain tuppaa jäämään "takajalat talliin" aika helposti vaikka näennäisesti liikkuisikin kivassa muodossa. Nytkin se painui ajoittain pahasti kuolaimen taakse, mistä odotetusti rokotettiin. Prosentteja hitusen alle 55. 57-58 oli sellainen, mitä lähdettiin hakemaan. Mutta lisää treeniä ja lihaksistoa ponille, että jaksaa kantaa itsensä radallakin oikein.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti