sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Onnistumisia!

Lulu sai pari vapaata ja eilen otin sen taas ratsastettavaksi. Ja kuinka ollakaan, pöllöpäinen täti ajatteli taas mennä ilman satulaa. Isännän valjastin vielä täksi kerraksi varuilta siihen narun päähän, mutta eipä olisi tarvinnut. Poni oli toki jännittynyt ja säpsy, mutta ei ottanut lähtöjä. Penkki siis mitä ilmeisimmin jostain paikkaa kinnaa. Omaan silmään ei pahasti, mutta ei se noiden raektioiden jälkeen voi hyväkään olla. Mennään siis toistaiseksi satulatta. Lulu on myös todella herkkä tasapainon heilahtelun suhteen, että sen kanssa saa olla tarkkana ettei pikku pyrähdyksissäkään oma tasapaino horjahda tai poni ottaa siitä vain lisäkierroksia. Mutta tämä ongelma nyt toivottavasti ainakin osaltaan selätetty ja pääsemme jatkamaan siitä, mihinkä jäätiin. Hieroja ja satulan etsintä siis  tamman lähipäivien suunnitelmissa. Tosin tuollaiselle xx(x)w malliselle selälle voi olla hankalaa löytää passelia penkkiä...


Olen käynyt Poppelia tuuppimassa takaisin ruotuun jokusenkin kerran tässä syksyn aikana. Nyt koko ajan vähemmän, kun oma ponikuskinsa on taas päässyt sinuiksi ponin kanssa ja yhteistyö sujuu taas hienosti. Hienoa nähdä, että räväkkä poni asettui noinkin nopeasti. Toivottavasti ponikuski sai minulta avaimia jatkoon ponin kanssa. Yhteistyö on toiminut jo niin hyvin, että tyttö on päässyt ponilla jo hyppäilemään ja laukkailemaan. Olen äärettömän iloinen, että yhteistyö toimii, kun tottakai sitä tuollaisessa tilanteessa mietitään kaikki mahdolliset vaihtoehdot. Mutta kun poni itsessään on ihan laadukas peli, niin esteisiin kuin kouluunkin, niin puhuttiin että kaikki mahdollinen sen kanssa tehdään.

Nyt tuupataan parivaljakkoa vielä pikku hiljaa kisamaailmaan. Sovittiin, että käyn itse Poppelin kanssa muutamat pikkukisat ja katsotaan, miten poni toimii ennen kuin ponikuski valloittaa sen kanssa kisa-areenat. Käytiin siis tänään TRS:n KaamosCupissa hakemassa ponille kokemusta ja katsomassa kuinka se toimii tuollaisessa hälinässä. Mitään ennakko-odotuksia ei ollut. Itsellä oli toiveissa saada rata ylipäätänsä loppuun. Jouluteemalla mentiin ja ekalla radalla meillä olikin poronsarvet ponilla päässä. Olen jo aiemmin ehdottanut, että Poppelille kannattaisi kokeilla korvahuppua. Se tuntuu olevan erityisen herkkä äänille, mikä saa sen jännittymään. Poronsarvet ilmeisesti vaimensivat ääntä sopivasti ja poni oli aikas kiva. Oikeastaan jopa hidas ja rauhallinen. Ei kyttäillyt tai pöllöillyt alkuverryttelyn jälkeen juuri yhtään. Vähän mupeltelti kuolainta, mutta takapuolen alla oli aika maltillisen oloinen poni.

Tässä kohtaa on kiitettävä TRS:n väkeä. Pyysin etukäteen mahdollisuutta päästä kävelemään radalle ponin kanssa ennen kisojen alkua. Tämä on ollut joskus aiemminkin mahdollista päivän ensimmäisissä luokissa. Koen, että nuorelle, välillä voimakkaankin pakoreaktion omaavalle ponille se olisi todella tarpeen. Poni olikin aika rento. Pari kertaa tunsin, että poni meinaa tuomari päästä paeta paikalta, mutta keskityttiin kuitenkin työntekoon. Toki asiaa auttoi se, että kaikki luokan ratsukot olivat tutustumassa rataan käynnissä.
Luokkana meillä oli vain ristikko ja 50-60cm. Helpot radat ilman sarjoja, mutta sopivasti kuitenkin käännöksiä ja tekemistä ettei pääse vain suoria puksuttelemaan. Ristikko meni vähän käsijarru päällä. Pitkiä pätkiä mentiin ihan ravillakin ja olin vähän yllättynytkin, että mikäs tässä nyt on homman nimi. Puhdas rata saatiin eikä poni kyttäillyt esteitä tai muutakaan. Sen jälkeen oli pieni hengähdystauko ennen seuraavaa starttia. Ponilta napattiin poronsarvet pois, kun pienikorvainen poni sai suitsetkin päästään auton luona. Onneksi ei sentään radalla tipahtaneet. Poppelilla on järjettömän pienet korvat ja paksu punainen huppu niiden alla mahdollisti helposti suitsien luiskahtamisen.

Hei, me tonttuillaan! Pelottavasilmäinen poro. Pahoittelen kuvien laatua.
Seuraava rata mentiin siis ilman vaimentavaa huppua. Ero oli aika suuri tai sitten poni oli selvinnyt ensijärkytyksestä. Verryttelyssä alla olikin tikittävä aikapommi. Singahduksia ja pukkeja. Asiaa ei tietysti yhtään auta sieltä täältä singahtelevat poniratsukot. Ei siinä, jostain niidenkin on aloitettava, mutta Poppeli otti siitä vielä lisäkierroksia. Radalla poni tekikin jo lähtömerkin saadessa totaalistopin. Tai siis ensin se meinasi lähtömerkistä paeta paikalta ja sitten tuumasi ettei ainakaan sinne tuomaripäätyyn mene. Hetken jo luulin, että meidät vihelletään pihalle, kun en meinannut saada ponia lähtöviivalle asti, mutta lopulta se uskalsi ohittaa pelottavan tuomaripäädyn ja päästiin radalle. Ja vauhtia olikin sitten hivenen enemmän. Jo ensimmäinen este oli ponin mielestä nyt kammottava ja meinasi suikata oikealta-vasemmalta-oikealta ohi, mutta sain sen onneksi ohjan ja pohkeen väliin. Oikeastaan jokainen este oli samanlaisia, poni eteni kyllä hyvin, mutta joka este oli kyseenalainen, kummalta puolen ohi. Yhden se taisi hypätä omalla innolla ilman sen kummempaa patistelua. Itse rata oli sinällään sujuvampi, mitä nyt pukkeja sateli ja aikamoinen himmaus sinne tuomaripäätyyn ennen viimeistä estettä. Kuitenkin puhdas rata.


Kumpikaan rata ei ollut mikään tyylipuhdas suoritus, kun hypyt todellakin lähtivät mistä sattuu ja poni loikkasi välillä isojakin hyppyjä ja väliin mentiinkin kolistellen. Tosin yksikään puomi ei pudonnut. Siinä mielessä en ole tyytyväinen rataan, aika räpellystä se oli. Pukit ja ylimääräinen pöllöily sekoitti pakkaa aika paljon. Mutta muuten olen yllättynyt ja todella tyytyväinen poniin. Ja siihen nähden, että olen sillä hypännyt nyt yhden kerran yksittäistä estettä tänä syksynä, meillä meni ihan mukiinmenevästi.

Minun työni Poppelin kanssa vähenee aika reippaasti. Toki siitä on tietyllä tavalla pahoillaan, niin kiva ja hauska poni, mutta pääsen seuraamaan ponin menoa varmasti jatkossakin. Ja muutamia kisakuvioita sen kanssa vielä alkuvuodesta pyörähdellään. Uusia mielenkiintoisia yhteistyökuvioita eri hevosten kanssa on tuloillaan, että niistä mahdollisesti jotain mainintaa tulee tännekin. Ollapa tallissa pari ylimääräistä karsinaa, niin etenisivät nämäkin hommat nopeasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti