keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Paukkupakkaset ja kylmä talli

Niin ne hyytävät pakkaset hiippailivat tännekin. Aamulla mittari näytti rapsakkaa -28 astetta ja päivän valmennus jouduttiin perumaan. Pakkanen ei tunnu poneja haittaavan vaan tarhaavat ihan normaalisti aamusta iltaan tai pihattolapset vuorokauden ympäri.

Tallirakennus on rakennettu tiettävästi joskus 50-luvulla. Tilalla on ollut aikanaan ainakin yksi hevonen sekä lampaita. Tarina kertoo, että hevonen katkaisi jalkansa peltoa kyntäessä. Samassa paikkaa, missä nyt kasvaa nuorta koivikkoa ja ponit tarhaavat.

Tallihan on eristämätön. Välikattoa aikanaan korotettiin ja ulkovuoraus pitäisi tässä joku vuosi uusia, samoin muutenkin fiksailla sieltä ja täältä. Ideoita on niin paljon, että vaatisivat aikaa ja etenkin paljon rahaa toteutukseen, mutta jos pikku hiljaa.

Pakkasia on -25 paikkeilla luvassa pari päivää. Talli on kuitenkin pysynyt ihan hyvin kohtuullisen lämpimänä, kun ponit sisällä. Suurin lämmön lähde on olkipatjat ja itse ponit. Olkikuivituksella olen syksyn kasvattanut karsinoihin olkipatjaa, joka on alkanut palamaan. Se tuottaa lämpöä siinä missä ponitkin. Hyvällä olkipatjalla on vedetkin pysyneet yön ajan sulana.

Olkihan ei haise, jos sitä käyttää riittävästi eli todella runsaasti. Mutta kyllä se patjan kääntäminen sitten haiseekin. Usein joudun ainakin kerran talvessa tyhjentämään koko olkipatjan. Ja käsivoimin, pikkutalliin ei ole traktorilla asiaa. Parhaiten olki toimii kuivikkeena juuri patjana ja on kiva, että olkea on alettu taas suosia. Mielestäni todella ekologinen ja edullinen vaihtoehto, mutta toki laadukkaan (homeettoman) oljen löytäminen on välillä hankalaa. Katoksessa ja pihatossa on myös olkikuivitukset.

Jotkut pelkäävät hevosten syövän oljet, mutta ei tähän mennessä ole kukaan meillä asuneista poneista niitä imuroinut. Oikein lehtevää saattavat vähän alkuun natustella, mutta sen verran vissiin heinää tarjolla, että ei ole ollut tarvetta.

Ponit saavat lämmintä vettä vähintään 3krt päivässä. Ei ne kylmää oikein juokaan. Minullahan on kantovesi talliinkin. Hetki mietittiin talliin vesiputken vetämistä, mutta totesin, että kyllä minä ne kannan. Kylmässä tallissa putket jäätyisivät kuitenkin, Hyvin on jaksanut yli 4 vuotta vesiä kanneella.

Ponit osaavat jo odottaa lämmintä vettä. PikkuHeppa usein odottelee portilla saavin vieressä valmiina. Joskus katselin, että saattaa toista tuntia siinä odotella, että palvelija toisi sitä lämmintä vettä herran juotavaksi. Jos liikun pihalla, poni kyllä muistuttaa olemassaolostaan hörisemällä tai hirnumalla ja kuoputtelee saavin vieressä. Ja siellä siis on yleensä vettä, mutta kun se on jo kylmää.

Nyt nostettiin pyöröpaalitkin suoraan tarhoihin, että ei tarvitse jatkuvasti olla heinää nakkaamassa. Syömällähän ne itsensä lämmittävät. Panda taas tapansa mukaan hyökkäsi paalin (ja traktorin) kimppuun alkaen aikamoisen painimisen. Paali olikin nopeasti ponin toimesta revitty muoveista ja oli vaikeuksia saada traktori pois tarhasta, kun elukka olisi kavunnut kyytiin. Ei noilla muilla samanlaisia reaktioita  ole paaleja kohtaan.

Mutta ponit siis kestää pakkasta, ihmiset ei niinkään. Itsellä suurimpana ongelmana sormien tai varpaiden jäätyminen. Nyt paksuilla rukkasilla kädet pysyneet lämpöisinä, mutta varpaat tai kasvot meinaavat sitten paleltua. Ja noilla paksuilla rukkasilla ratsastus tai muu touhuaminen on kovin kömpelöä. Loppuviikosta pitäisi onneksi lauhtua.

Käsikirurgin juttusilla kävin kädestäni. Nivelsiteet revähtäneet sormista ja paraneminen kestää kuulemma kauan, 4-5kk. Ja jos tässä nyt ratsastelen ja touhuan, niin ei ole vielä juhannuksenakaan kunnossa. Että olipas positiivista antia. Sormet eivät siis edelleenkään taivu nyrkkiin tai kokonaan auki, turvottelu vain jatkuu. Argh! Onneksi heinienkin heittely nyt vähenee, mutta kyllä mä ajattelin täysipainoisesti ratsastella sen mitä käsi vain sallii...

4 kommenttia:

 1. Nää paukkupakkaset on kyllä inhottavia, kun joutuu laittamaan hirveät määrät vaatetta päälle.. Kuinka usein olkea kannattaa lisätä pihattoon? :)
  Kavioilla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäilen tarpeen mukaan, niin että on koko ajan kuivana. Paksu ensi kerros ja sen jälkeen tarvinnut viikon-parin välein lisäillä jos eivät pihattoa ihan vessana käytä...

   Poista
 2. Sulla on jotenkin niin ihania, maalaishenkisiä ajatuksia. Meillä mennään hyvin samanmoisin menetelmin, lämmin vesi kannetaan päärakennuksesta talliin, hevoset ulkoilevat iloisesti metsätarhassa vapaan heinän äärellä ja niin edelleen. :) -Siiri, Siirin blogi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Yritetään pitää hevoset hevosina ;)

   Poista