maanantai 9. toukokuuta 2016

Hammashuoltoa

Postaustahti on hidasunut kiireiden takia. Paljon olisi ylös laitettavaa, mutta ei sitä koneella ennätä tai edes halua istuskella. Etenkin, kun nyt tuli ihana kesä. Ehkä sadepäivänä saa aikaiseksi rustailla kuulumisia tarkemmin. Ponitkin nauttii. Rötköttävät pitkin pihoja auringossa. Vielä on ollut aika ötökkävapaata ja aika kivat kelit. Totuttelevat pikku hiljaa vihreään. Laitumen aidat pitäisi uusia, kun talven myrsky taisi katkoa loputkin väsähtäneet puutolpat ja kaatoi molemmilla laitumella useamman puun langoille. Raivausta siis piisaa. Myös yksi uusi lohko tarjottiin laidunnettevaksi, joten sekin vaatii aitaamisen.

Taas oli aika raspailla ponien hampaat. Sakke katsottiin, kun taas tekee palloja. Tuomio oli, että niitä nyt tulee, Vanha poni ja vanhan ponin hampaat. Varsinaisesti vikaa suussa siis ei ole ja se vanha lohjennut hammas on oikein siisti. Kerää toki ruokaa aikamoiset mällit, mutta ei ole aiheuttanut tulehduksia tms. Vuoden raspausväli riittää vaikka palloja tekisikin.

Pandalla suu oli oikein siisti, ei edes raspattavaa jotain pientä nyppylää lukuunottamatta, Kulmahampaat ovat puhkeamassa. Saattaa olla, etteivät edes puhkea ja pitää sitten katsella onko vaivaksi vai ei. Mutta limakalvotkin oikein siistit eikä moitteen sanaa tai jälkiä kuolamista tms.

Pikku Hepalta nypättiin lopultakin pienet sudenhampaat pois. Eräs eläinlääkäri sanoi aikaisemmin, ettei tarvitse. Ovat niin pienet etteivät ole vaivaksi. No, poni on ollut ajaessa ja ratsastaessa aika "sika", hankala vastustelija. Ollut toki viimeisen vuoden vähällä käytöllä, Syksyllä ne piti jo napata pois, kun tämä ell suositteli ehdottomasti poistamista. Silloin jäi aikataulullisista syistä, kun Maukan sudenhampaiden kiskomisessa kesti niin tolkuttoman kauan niiden valtavien koukkujuurien takia. Mutta nyt napsaistiin nuo Pikku Hepaltakin pois.

Poni sai rauhassa suunsa parannella ja tiedättekös, alla on aivan eri poni! Oikein motivoitunut, kiva, taipuisa ja kevyt. Ei kuolaimen narskuttelua, kiinni puremista, vastustelua, kentältä pois pakenemista. Kyllä ne säälittävän pienet sudenhampaat ovat varmasti vaivaksi olleetkin. Ja kyllä, ihan itse kipusin mounttipojan selkään, kun paino pysynyt alle 54 kilon vaikka pituutta piisaakin. Pieni harmaa on myös niin leveä, että ei se edes miltään ihan kääpiöltä tunnu vaikka toki liian pieni ratsu minulle onkin. Nyt vähän työstelen ponia, että saadaan siitä vielä sopiva lastenponi.

Lulukin on palaillut nyt ihan oikeasti töihin. Illat ja aamut ovat pitkään valoisia, niin tuntuu että aikaa on mukamas enemmän. Se on väläytellyt kivoja liikkeitä liinassa ja toimii ratsainkin kivasti. Se itseasiassa on varmaan laadukkaampi kuin Panda. Vähän olen sen astuttamista pohtinut, mutta kai se olisi pidettävä järki päässä!

Talliremonttikin olisi suunnitteilla, jos saisi lottovoiton. Ladon osa pitäisi valaa betonille ja sinnehän saisi sitten monta karsinaa ja mm. satulahuoneen ja pesukarsinan. Ihan "pienellä" työllä vain, lattian purku, vähän kaivamista, anturat ja valut. Tuttu kaivurimies kävikin jo työmaata katselemassa ja vallan olisi helppo nakki. Joo, näin puheissa toki, mutta olisihan siinä työmaata taas koko kesäksi. Fiksu kivurimies kyllä totesi, että samallahan sitä rakennusta jatkaisi vähän kentän suuntaan jajaja... Voinette arvata, että tottakai innostuin. Se mahdollistaisi varsotuskuvioita jne. Ehkä pitäisi lotota, jotta se voisi edes osua kohdalle?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti