torstai 15. joulukuuta 2016

Pimeää työtä?

Näin pimeyden keskellä on ehkä otettava esiin myös tämä pimeä työ, se hevosalalla naapureiden tiukan syynäämisen alla oleva harmaa talous. Ihmisillä tuppaa olemaan aika mielenkiintoista tietoa asiasta. Kateellisuuden kylväessä hevosväen keskellä on aika ehkä mainita, että en minä(kään) ole ALV-velvollinen. Pienen sivutoimisen tulon voi ilmoittaa ihan tavallisen palkansaajan tuloverolappusella. Sen, minkä jokainen palkansaaja kevään korvilla saa. Sillä voi tällainen pieni tavan tallaaja ilmoittaa pienet harrastustulonsa, ilman että tekisi pimeää työtä tai tukisi harmaata taloutta. Jos homma alkaisi kasvaa tai jos tällä muka alkaisi rahoiksi lyömään ja ALV-raja alkaisi lähestyä (joka on vuonna 2016 10.000e/vuosi), niin olisi se yrityksenkin perustaminen ihan ajankohtaista. Nyt tämä on vain sivuoiminen harrastus, josta tulojen mukaan tulee maksettua "ihan normaalia" palkansaajan tuloveroa.

"Pienimuotoisen ansiotoiminnan ollessa kyseessä työkorvaus voi tulla verotetuksi myös ansiotulona tuloverolain mukaan.
Työkorvausta maksetaan toimeksiantosuhteessa, jossa työn tilaaja sopii työn tekijän (esimerkiksi yrittäjä tai osakeyhtiö) kanssa työn suorittamisesta ja palkkion määrästä. Työn teettäjä ja tekijä eivät voi vapaasti sopia, onko kyseessä palkka vai työkorvaus. Asia ratkaistaan kokonaisarviointina vallitsevien olosuhteiden mukaan." Ansiotulojen verotus, työkorvaus 2.5

Toisaalta erilaisissa diileissä huomioidaan ehkä vaihtotyö:
"Vastavuoroisuus- eli vaihtotyö perustuu yhteiseen sopimukseen. Osapuolet sopivat, että he tekevät työtä vastavuoroisesti toinen toisilleen. Sopimus voi olla kirjallinen tai suullinen. Vaihtotyössä kumpikin osapuoli on itse tekemänsä työn suorittaja ja toisen tekemän työn teettäjä. Vastaanotetun vaihtotyön arvo on saajalleen sen vuoden tuloa, jona se on tehty (KHO 1969-II-562).
Vaihtotyöstä saatu tulo on aina ansiotuloa, koska kyseessä on työsuorituksesta saatu korvaus. Tällainen tulo voi olla palkkatuloa, elinkeinotoiminnan tai maatalouden tuloa. Vaihtotyön arvo on se hinta, jonka työn teettäjä olisi joutunut samasta työstä maksamaan. Jos työtä on tehty vähäisessä määrin naapuriapuna, se voidaan jättää ottamatta huomioon."

Että se siittä harmaan talouden pyörittämisestä. Toki pientä kirjanpitoa kuluista ja tuloista on syytä pitää, jotta on verottajallekin osoittaa, missä mennään. Kyllä, olen miettinyt toiminimen perustamista, mutta se tuntuu jotenkin niin kaukaiselta ajatukselta vielä. Toiminimenhän voisi perustaa myös vaikka ALV-velvollisuus raja ei täyttyisi ja sitä kautta voisi ehkä markkinoida itseään enemmän jne.  Asiakkaita pitäisi olla yritystoiminnalla itsensä elättäessä tulossa jatkuvasti ja talli vaatisi isomman investoinnin (se kyllä ollut jokatapauksessa suunnitelmissa lähivuosina). Tarhatilaakin olisi hyvä saada lisää, mikä vaatii lisämaata... Ja saisihan ostojen ALV:t sitten hyödynnettyä, mutta näillä määrillä...?

Onhan se tietyllä tapaa haave, että tällä saisi voita leivänpäälle ja voisi itsensä tässä kotona työllistää, mutta... Uskonto 10 ja matikka 4, niin varmasti hyvin pyyhkii? Etenkin, kun itsellä ei ole hinkua valmentajaksi vaan nimenomaan haluaisin toimia nuorten hevosten kanssa. Se olisi se juttu ja yksistään sillä eläminen Suomessa ilman isoa nimeä, ei toimi, ei. Toisaalta unelmiin tarvittaisiin se ripaus hulluutta, mutta tässä loikassa ehkä enemmän kuin vain ripaus? Ehkä olen itse lapsuudessa nähnyt sen yrittäjyyden toisen, karumman puolen, ja kynnys lähteä touhuun on kovin iso? Tai ehkä se on vain realismia, tietää kuinka persnettoa sitä voi tulla ja mitä kitkuttamista se sitten olisi. Faktahan on se, että omia pitäisi vähentää, että olisi tilaa ottaa maksavia asiakkaita. Ei se toimi omia pihaan haalimalla. Sitten pitäisi saada nimeä, kisatuloksia, asutaan niin syrjässäkin jajaja... Sitten kateelliset ruotivat netissä kaiken kisatakin väristä turpakarvojen asentoon. Tälläkin pikkukylällä huudellaan perättömyyksiä toisten hevosenpito-oloista, mikä tuntuu todella kurjalta. Se ehkä lajin synkin puoli.

En tiedä, ehkä fiksumpaa pitää kivana harrastuksena?

Psst, tämä söpö tonttuponi on myynnissä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti