torstai 15. joulukuuta 2016

Ponilapsi on terve, kun se leikkii?

Pakko jaksaa raapustaa jotain tännekin, kun on vain niin mahtava fiilis. Aivan ihania ihmisiä ja hevosia saanut ystäväpiiriin ja ratsastettavia ja ratsutettavia piisaa niin paljon, ettei vain yksinkertaisesti ehdi ja jaksa kaikkia. Ollapa pari tuntia lisää vuorokaudessa. Mutta mikäs tässä, kun saa olla hymy korvissa vaikka sitkeä flunssa koittaakin kovaa vauhtia lannistaa.

Panda on klinikkareissun jälkeen ollut selkeästi oma itsensä. Puolensa ja puolensa. Eläinlääkärin ohjehan oli ohjasajaa/juoksuttaa ponia rennoksi ja pyöreäksi. Kuten vähän aavistelin, on poni ollut tästä toiminnasta vallan toista mieltä. Olen kahdella pitkällä liinalla ohjasajanut/juoksuttanut, jotta poni olisi hallinnassa. Nooo... Hetkittäin tuntuukin siltä. Sitten kun ne sykähdyttävän kauniit welshliikkeet on esitelty puhinan ja pöhinän kera. Ei ehkä toivottua tulosta, kun polvi nousee ja selkä on pyöreänä, mutta siihen väärään suuntaan. Sen puhinan, pöhinän, törinän ja erinäisten juhlaliikkeiden jälkeen poni kyllä alkaa liikkua hyvin läpi selän, pyöreänä ja etenkin se moottori toimii. Mutta en tiedä tuoko 10 kierrosta welsh-ravia vs. 1 kierros sitä rentoa eteen-alas toivottavaa vaikutusta selkälihaksistoon... Onneksi kohta pääsee jo selästä liikuttamaan ja silloin poni ehkä aavistuksen paremmin hallittavissa. Mutta poni on energinen ja iloinen itsensä ja näyttänyt taas sen liikekapasiteettinsa. Isännän kanssa tulikin sitä ihasteltua, että kyllä muuten jousitusta tarvittaessa löytyy. Poni hepuloi ja loikkii myös tarhassa. Siltä osin mun poni on terve oma itsensä! Eläinlääkärihän oli sitä mieltä, että nämä selän löydökset eivät ole este ratsun tehtäviin, että luottavaisesti edetään. Selästä jatketaan myös kiipeilyä ja takapään treenausta. Mutta tarhassa liike oli laukassa edelleen aika kökkö, että tiedä nyt sitten, mikä on seuraava siirto....

Wpb odottaa kenkiä (ja satulaa), jotta päästään ottamaan ensimmäiset laukat. Vähän tuntuu varovan kengättömänä lumisella kentällä. Käynnissä ja ravissa se liikkuu hienosti pätkittäin oikeinpäin ja väistää pohjetta. Etenee nyt hurjin harppauksin. Ja sen saisi varmaan vetää vaikka solmuun. Selässä saa tehdä maailmanpyörämatkaa ja nousta seisomaan ja poni ei ole millänsäkään. Huippufiilis siitäkin ponista. Toistaiseksi ollaan menty ilman penkkiä, mutta nyt hakusessa sille edes väliaikainen satula.

Kaksi valkeaa unelmaa sain ratsastettavaksi. Mielenkiintoisia isoja poneja, jotka ovat estetykkejä. Herkkiä kisaponeja ovat kyllä luonteeltaankin. Katsotaan, miten niiden kanssa edetään. Ovat nyt ruosteessa ja kunnottomia, mutta pikku hiljaa... Alku on ainakin ollut lupaava, jokseenkin luottamuksen saaminen on kestänyt hetken aikaa. Kesti mm. viikon ennen kuin alkoivat antaa tarhasta kiinni ilman puolen tunnin maanittelua... Edelleen saa olla tarkkana omien liikkeiden kanssa ihan peruskäsittelyssä. Kaikki tehdään rauhassa hyräillen. Lapsille käypiä ponejahan noista pitäisi muokkailla. Mutta hymy korvissa niiden(kin) ratsastuksen jälkeen tulee sisälle. Paljo tehdään töitä perusratsastuksen ja kunnonkohotuksen kanssa. Toisella on työstämistä vinouden ja oikean laukan kanssa. Toinen vaatii rutiinia  mm. selkäännousuissa ja yleisessä rentoudessa. Kuumia poneja, mutta helpompi tuollaista omalla moottorilla toimivaa on ratsastaa ja työstää kuin eteenpäin puskettavaa. Ja niin minun käteen sopivia. Kiva saada alle myös pari estetykkiä, kun Pandalla ei hetkeen hypitä, Sakke säästäköön hyppynsä ponitytöille ja pv:kin saikuttaa. Pelkäsin jo koko talveksi tulevan hyppytaukoa.

Sh-ori on päässyt paljon maastoilemaan ja kiipeilemään. Pellot ovat hyvässä kunnossa pienellä lumipeitteellä varustettuna. Ori alkaa jo kivasti taipua oikealle,kun tsekattiin suukin läpi, ja laukannostot on jo super. Väistötkin sujuu kerta kerralta paremmin.

Niin ja pari muutakin hurmaavaa karvakorvaa alkaa toimia ihan superisti. Tosi kiva fiilis ja pitää muistaa tämä tunne, kun tilanteet kääntyy toisin päin. Ja pisteenä i:n päälle, koulusääntöihin tuli muutos. Kankia EI tarvita VaB tai edes VaA tasolla. Ei sillä, että se nyt hetkeen minua koskettaisi. Helpottaa huomattavasti tulevaisuudessa ponien ahtaiden suiden kanssa. Itse olen sitä mieltä, että vähemmän on enemmän! Ja 7-vuotias luetaan vielä nuoreksi hevoseksi... Panda saa luvan kanssa pöllöillä vielä ensi vuonnakin ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti