keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Valmennuskatsausta

Mukavan tiuhasti päässyt nyt jos jollain ponilla valmennuksiin. Hukkasen Pauliinan este- ja kouluvalkuissa ollaan oltu tiuhaan, lisäksi tsekattu projektien tilannetta kotikentällä Inkan silmän alla.

Connemara oli joulukuun puolella estevalkussa mukana. Esteponi, hyvä laukka ja voimakas ponnistus. Tarvitsee kuitenkin ratsastajalta isommilla esteillä apua. Ei todellakaan hyppää, jos jää yksin. Myös "katsomoa kohti" tai siis ihmisiä päin hyppääminen selkeästi arvelutti ponia, mutta ilmeisesti aika yleistä näillä tuontiponeilla. Kuuma poni, joka vaatii ratsastajalta tasaisen käden ja istunnan. Valmennuksen jälkeen poni on valitettavasti ollut vähän kevyemmällä liikutuksella.

Irlannin ihme oli parissa kouluvalkussa maneesilla ja eilen myös esteillä. Kouluvalmennukset olivat alkuun jokseenkin mielenkiintoisia. Poni jännitti ja pelkäsi muita hevosia, etenkin jos tuli kovin läheltä, pelkäsi maneesin nurkkia, valmentajaa ja muita ihmisiä. Tuskin sen kanssa kovin paljon maneesissa on menty. Yllättävän hyvin sen kanssa sujui lähtökohdista huolimatta. Mentiin vastalaukkatehtäviäkin vähän helpotettuna, kuten osa muistakin tehtävistä. Ponin mukaan, ponin mukaan.

Seuraavassa kouluvalmennuksessa poni oli jo vähän rennompi. Päästiin jopa porukassa laukkaamaan keskiympyrällä. Ensin ajattelin ponin ottavan siitä sellaiset kierrokset, että oksat pois, mutta sehän oli yllättävänkin kuuliainen. Nostot ovat vielä vähän vaikeita ja hakusessa, mutta pikku hiljaa, pikku hiljaa saadaan nekin täsmällisemmiksi. Mentiin myös avotaivutuksia, joista poni nappasi nopesti ideasta kiinni. Vaikeampi oikeapuolikin jopa sujui, mikä oli itselle iso yllätys.

Esteillä. Ponihan on edellisessä elämässä hypännyt maastossa korkealta ja kovaa. Maapuomit olivat esimerkiksi aivan hirvitys, kun niitä alkuun kotona mentiin. Maneesillakin niitä säpsyttiin aina, kun oli puomeja koulutehtävissäkin. Edelleen puomit olivat esteverkassa jotenkin hankalat. Kuumeni vähän turhasta eikä ollut ihan hanskassa. Mutta kun päästiin hyppäämään rataa ja etenkin lopussa, kun kaikki oli esteitä. Alla oli aivan erilainen poni ja luotto siihen kasvoi hurjasti. Se on henkeen ja vereen esteponi. Laadukkaasta laukastaan se varmasti ponkaisee niitä isompiakin ratoja, kun saadaan vain laukkaan vähän enemmän säädeltävyyttä. Suunnittelin jo Niihaman Kaamoscupiin lähteväni, mutta ehkä se häslinki ja treeniverkan kaaottisuus on vielä tuolle liikaa, kun ottaa kierroksia välillä paristakin ratsukosta maneesissa. Aloitellaan vähän pienemmissä piireissä eikä ahdisteta ponia liikaa. Valmentajan kanssa oli puhe, että samat ongelmat ponilla on korkeudesta riippumatta. Hyppykykyähän sillä vanhojen kisatulostenkin perusteella on.

4v pv 5v pv oli myös yhdessä estevalkassa mukana. Tehtävät sopivat sille kuin nenä päähän, jumppasarjaa, jossa oltiinkin sitten honkkelit jalat solmussa. Hevonen teki kyllä hienosti töitä ja jumppasarjoja se tarvitsisi. Paljon. Oppisi hahmottamaan omaan kroppaansa ja jalkojaan. Sarjat ja suhteutetut välit ylipäätänsä tuottavat sille vähän vaikeuksia. Itsellä oli myös pitkän tauon jälkeen aika hakemista sen ratsastamisessa ja kunnolla avuille saamisessa. Hevonen tarvitsee minulta niin paljon apua ja tsemppiä, mutta välillä tuntuu, että kun sitä hevosta on kaksi metriä edessä, takana ja alapuolella, että sitä honkkelia ei saa kunnolla ohjan ja pohkeen väliin. Viimeiset tehtävät ja loppuverryttely olivat sellaisia, että hevonen oli kunnolla kuulolla ja töissä minun kanssani. Taas sai muistutuksen, kuinka juuri tätä hevosta tulisi ratsastaa, että sen saa kunnolla avuille...

Suokkiorhi on kotona käynyt valkun silmän alla taas tsekkaamassa, missä mennään. Suunta on oikea ja ollaan tehty oikeita asioita, kun hevonen oli taas sitten viime kerran kehittynyt kivasti. Wpb oli ekaa kertaa myös valmentajan silmän alla. Oli kyllä tooosi nihkeä ja jäikin siitä samantien pienelle lomalle ja/tai kelien mukaan vain maastohöntsäilyyn. Mutta hyvää kommenttia tuli askellajeista, ihan laadukas poni siinäkin kasvamassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti